čtvrtek 19. května 2016

Metal, Show, Bitches – Horečka sobotní noci


Na úvod: Omlouvám se, že recenzi ka koncert, který se odehrál 7. května, zveřejňuji až dnes (19. května) – bohužel je zkouškové období, takže nemám moc času. Recenze je také kratší než obvykle, protože: a) není čas se rozepisovat; b) šlo o recenzi pro školní časopis, který má omezený počet znaků – snažila jsem se ještě dopsat nějaké podrobnosti, které v té pro školní časopis nebyly, ale na moc věcí jsem si nevzpomněla.
_____
V první májovou sobotu, tedy 7. května, se v břeclavském Kafé Piksla sešly tři kapely: Separator, Step To The Crowd a kapela Eponine. Koncert byl původně naplánován na 20:00, nicméně patrně díky probíhajícímu hokejovému zápasu a nedostatku diváků byl o nějakou dobu odložen, dokud se klub patřičně nenaplnil. Protože hlavní hvězdou večera byla kapela Eponine, bude v recenzi zaměřena pozornost právě na ni.


Jako první vystoupila heavy metalová kapela Separator z Hodonína. Ta se sice potýkala s pár problémy, jakými byla například nemoc kytaristy a chybějící setlist, ale výkon členů to ani v nejmenším nenarušilo. Naopak si vedli velmi dobře, což bylo nejen slyšet, ale také vidět, neboť na maličkém pódiu předvedli neskutečně energickou show hodnou i velkých koncertních hal. Vedle technicky dobrých výkonů jednotlivých členů a profesionálního vystupování si zaslouží vyzdvihnout také angličtina vokalisty, která se od té doby, co jsem tuto kapelu viděla (a hlavně slyšela) posledně, zlepšila. Snad jen na rozsahu by bylo ještě dobré ještě alespoň trochu zapracovat.

Po skupině Separator následovala brněnská kapela Step To The Crowd hrající post hardcore, jež si vedla přibližně stejně jako jejich hodonínští kolegové vystupující před nimi. To platí jak pro výkony muzikantů, tak pro jejich celkové vystupování a také angličtinu, řev (protože technika zpěvu se u hardcore liší a těžko říct, do jaké míry by bylo přesné ji nazývat například „growling“) a pěvecký výkon jejich vokalisty, který disponoval na poslech příjemným hlasem, jemuž by ale neuškodilo ještě dál věnovat trochu péče, protože mu některé pasáže ve skladbách dělaly menší potíže, což se projevilo zvláště ke konci jejich vystoupení.

Celý večer zakončila brněnsko-břeclavská kapela Eponine kombinující rock, metal a screamo, jak se lze ostatně dočíst i na jejich profilu na bandzone.cz (tedy stránce sdružující kapely, samostatné hudebníky atd.).
Kapelu jsem viděla už potřetí a i tentokrát její členové potvrdili, že se jejich koncerty určitě vyplatí navštívit, protože podávají stabilně výborné výkony, čemuž nebylo jinak ani v tomto případě. Vedle hry na vysoké technické úrovni působili členové kapely navíc velmi sehraně, profesionálně a také uvolněně, což k dobrým výkonům jistě také pomohlo. Jediné, co dojem z koncertu trochu kazilo, bylo nazvučení – akustika klubu byla sice celkově skvělá, ale naneštěstí poněkud zanikaly riffy sólové kytary a zvukový podkres, který byl přehráván na playback, v riffech kytary doprovodné, což místy patrně poněkud znesnadňovalo výkon zpěvačce Zuzaně.
Pokud je řeč o Zuzanině zpěvu, mohu s čistým svědomím prohlásit, že až na pár menších zaváhání byl stejně jako výkony jejích kolegů výborný, což platí i pro její growling/screaming, i když by bylo určitě dobré, kdyby ještě trochu pracovala na zdokonalení svého hlasového rozsahu vzhledem k tomu, že některé písně kapely obsahují velice vysoko položené tóny. To ale samozřejmě nemění nic na tom, že Zuzanin výkon byl až na pár menších chyb skvělý. Zároveň bylo místy až s podivem, jak zvládala nárazovité střídání obou technik a dynamik. Navíc podávala stejně kvalitní výkon od začátku až do konce, aniž by se začala projevovat hlasová únava, což je také důležité vyzdvihnout. Stejně dobrá byla i její angličtina, což požitek z koncertu ještě umocnilo.

Shrnutí? Opravdu nepříjemné bylo zdržení koncertu kvůli hokejovému zápasu, nicméně všechny tři kapely odvedly velice dobré výkony a to navzdory menším problémům, jakým bylo například nazvučení, které nepotrápilo pouze Eponine, v jejichž případě o něm padla zmínka. Rozhodně jde o kapely, jejichž koncerty stojí za to navštěvovat, takže pokud bude mít někdo z vás možnost nějaký takový koncert, kde se alespoň jedna z těchto kapel objeví, navštívit, nenechte si jej ujít!

EDIT (16. 6. 2016): Upravenou verzi recenze najdete ZDE.

0 komentářů:

Okomentovat