úterý 5. července 2016

Chapadla propagandy si našla cestu i k metalové hudbě


Ať už si to uvědomujeme nebo ne, i my se denně setkáváme s propagandou různých druhů a je naprosto jedno, z jaké strany je na nás namířena. Občas ale zajde tak daleko, že se člověk ani nestačí divit, o čemž přesně tento článek pojednává.


Ve dnech 27. a 28. června si totiž ruská média vzala na mušku zpěváka Tilla Lindemanna ze známé německé metalové kapely Rammstein a dala si opravdu záležet na tom, aby svým věrným čtenářům pořádně zamotala hlavu a donutila je věřit tomu, že frontman této kapely je stoupencem Putina. Podle zpráv, které se v těch dnech vyrojily, měl totiž Till Lindemann prohlásit následující: „V Německu se nemůže Angela Merkelová pyšnit takovou popularitou, jakou má Putin. Mám ho rád, je to seriózní vůdce a ne loutka jako všichni ostatní. Považuji všechny tyto útoky na vaši zemi na neodůvodněné.“ Nakonec měl zpěvák údajně ještě dodat: „Rusko brání své vlastní zájmy. Sankce by měly být uvaleny na ty, kteří hrají nečestnou hru a vyprovokovávají mezinárodní konflikty. V každém případě jsem si jistý, že hudba zachrání svět.“ No, a aby bylo těmto zprávám o Lindemannově opěvování Putina a Ruska dodáno na věrohodnosti, upravili grafici jeho tričko tak, aby to vypadalo, že má na sobě tričko s Putinovým portrétem.
Že by ale něco z toho byla pravda, ovšem sám zpěvák záhy zpochybnil v rozhovoru pro německý tabloid Bild. Kapela totiž 19. června hrála v Moskvě, kde je mimo jiné navštívili přátelé promotéra Eda Radnikova a Tillovi Lindemannovi se slovy „Dar od Putina“ předali Iphone s podobiznou ruského prezidenta vytlačenou do krytu. Když se jej následně zeptali, jak se mu líbí v Moskvě, odpověděl, že „Moskva je excelentní město“, což ještě potvrdil i gestem „palec nahoru“, zatímco zároveň stále držel Iphone s portrétem Putina. V tu chvíli byly pořízeny fotografie, které grafici později upravili. Vysvětlení nakonec kapela zveřejnila i na své oficiální webové stránce, jenže ani to nezabránilo tomu, aby si příběh o Tillovi Lindemannovi jako stoupenci V. Putina žil vlastním životem. Některá média jako například Sputnik nakonec tyto zprávy stáhla a zveřejnila původní fotografie, ale například na české verzi Sputnika dodnes najdete původní článek a k tomu žádnou opravu či vysvětlení.

Tím vyvstávají čtyři poměrně zásadní otázky. Zaprvé: Který chorý mozek napadlo něco takového udělat a domnívat se, že se to neprovalí. Zadruhé: Který chorý mozek napadlo zaměřit se na slavnou metalovou kapelu jako Rammstein a domnívat se, že na to nikdo za žádných okolností nedojde i přesto, že metaloví fanoušci tvoří mezinárodní komunity a navzájem se o veškerém dění na metalové scéně informují. Zatřetí: Který chorý mozek napadlo vzít si na mušku zrovna Rammstein a Tilla Lindemanna, jenž jsou známí tím, že ve své hudbě se často zaměřují na vysoce kontroverzní témata a neštítí se ničeho (což není myšleno ve zlém). A nakonec: Opravdu si redaktoři české verze Sputnika myslí, že jsou lidé v této zemi tak hloupí, že se jim pravda obloukem vyhne?
Z těchto čtyř otázek se dá částečně odpovědět na tu poslední, protože pokud se podíváte do komentářů pod článkem, zjistíte, že někteří čtenáři jim to spolkli i s navijákem a svoji „pravdu“ si hájili do roztrhání těla nehledě na to, že se jim to mnoho lidí snažilo vyvrátit. Na druhou stranu se tam ale vysvětlení dostalo a je tedy jedno, kolik čtenářů bylo schopných uznat, že uvěřili něčemu, co nebyla pravda – hlavně, že se to tam vůbec objevilo. Je nicméně smutné vidět, že někteří lidé jsou schopní přijít s různými konspiračními teoriemi (například teorie o tom, že to, co ruská média zveřejnila, Till Lindemann dozajista řekl, jen byl nucen to popřít), jen aby omluvili lži médií, kterým věří. Člověk se tak nevyhne otázce, jestli budou čtenáři takovýchto webových stránek alespoň trochu opatrnější a skeptičtější vůči tomu, co si tam přečtou, teď když vidí, že ne vše, na co tam narazí, je nezbytně pravda. Zdá se totiž, že navzdory argumentům a důkazům jsou někteří totiž odhodlaní věřit jen tomu, čemu věřit chtějí…

0 komentářů:

Okomentovat