pondělí 7. listopadu 2016

Koncert Břeclavského komorního orchestru aneb Za hudbou do malého města


Někdo by se mohl domnívat, že nemá moc velký smysl, aby i menší města, která mají méně než 100 000 obyvatel, měla vlastní hudební těleso – lidé mohou cestovat za hudbou do větších měst a také se předpokládá, že mladou generaci už vážná hudba tolik nepřitahuje, takže jsou vlastní orchestry přežitkem, jenž se zkrátka nevyplatí. Nicméně o tom, že vážná hudba ještě stále lidi přitahuje a pro kvalitní hudbu není třeba chodit daleko, bylo možné se přesvědčit 30. října ve zcela zaplněné břeclavské synagoze, kde se konal koncert členů Břeclavského komorního orchestru. 



Samotný koncert začal ve čtyři hodiny odpoledne a během něj zaznělo celkem osm hudebních děl, z nichž prvním bylo Trio Kegelstatt K. 498 od W. A. Mozarta pro piano, violu a klarinet. Následovala Faurého Pavana Op. 50, dílo „Spiegel im Spiegel“ od estonského skladatele A. Pärta, Mozartův Quintett K. 581 (tzv. Stadlerův kvintet), známá filmová skladba „The Godfather Waltz“ skladatele N. Roty a Prokofjevova Předehra na hebrejská témata Op. 34. Po dlouhém bouřlivém aplausu byl přidán ještě přídavek v podobě dvou skladeb argentinského skladatele A. Piazzolliho.
            Jak je už na první pohled zřejmé, skladby byly dosti různorodé a návštěvníci si tedy mohli vyslechnout díla od klasicismu po současnou filmovou hudbu (viz „The Godfather Waltz“). Samozřejmě, že tato pestrost mírně narušila hudební souvislost koncertu, ale na druhou stranu nebylo stanoveno žádné specifické téma či časové zaměření koncertu a všichni přítomní si díky tomu mezi odehranými díly mohli najít to, co jim bylo nejbližší a nejmilejší. Z dramaturgického hlediska byla však skvělou volbou Prokofjevova Předehra na hebrejská témata, která výborně korespondovala s prostředím synagogy, v níž se koncert konal.
            Zvláště některé pasáže odehraných hudebních děl hudebníky komorního orchestru řádně prověřily a to nejen, co se týče techniky nebo zvládnutí dynamiky, ale také synchronizace. Během koncertu totiž nebyl přítomen dirigent, což je u menších hudebních těles vynahrazováno tím, že hudebníci o sobě navzájem mají lepší přehled, než tomu bývá v případě větších orchestrů, a právě díky tomu často nebývá dirigent vůbec přítomen. Nutno však dodat, že bez ohledu na nepřítomnost dirigenta byla hra účinkujících hudebníků po všech stránkách bezchybná.
Skvělé hře členů komorního orchestru lichotila i vynikající akustika budovy, která ještě dále znásobila hudební prožitek návštěvníků bez ohledu na to, z jakého místa v synagoze celé dění sledovali.

Celkově byl koncert velice vydařený, což svým hodnocením potvrzovali i zjevně nadšení návštěvníci (mezi nimiž byli mimochodem i lidé pod 18 let) při odchodu z budovy poté, co akce skončila. To společně s faktem, že celá synagoga byla naplněná k prasknutí, jen potvrzuje, že o vážnou hudbu stále ještě zájem je a vydržování vlastního orchestru má smysl i v menších městech, jakým je i Břeclav. Ostatně, ukázalo se, že za kvalitní hudbou není třeba dojíždět do větších divadel ve velkých městech, protože i jinde lze narazit na skvělé hudebníky.

Účinkovali:
·         Zdeněk Oslzlý – klarinet
·         Petra Roučková – viola
·         Markéta Melkusová – klavír
·         David Herzán – housle
·         Pavlína Roučková – housle
·         Lada Zabloudilová – violoncello
_____________________

Mimochodem, 1. ledna se bude v synagoze konat novoroční koncert Břeclavského komorního orchestru, a pokud by někdo z vás měl zájem zúčastnit se, má možnost. Lístky je ale potřeba zarezervovat předem na břeclavském informačním centru.

0 komentářů:

Okomentovat