sobota 8. dubna 2017

Revival na Masters Of Rock?


Poznámka: Důležité aktuální téma, kterému nemůžu nevěnovat pozornost. Nemám ale moc času, protože píši závěrečnou vysokoškolskou práci a musím se učit na zkoušky (což je také důvod, proč jsem celkově neaktivní a neodpovídám ani svým nebohým mnou-zanedbávaným přátelům, pokud mi napíší), takže tentokrát jen stručně.



Možná jste si už všimli, že se včera (7. dubna 2017) na facebooku festivalu Masters Of Rock objevila „žhavá novinka“ v podobě nové ohlášené kapely, která se letošního ročníku zúčastní. Problém je však v tom, že nejde o plnohodnotnou kapelu hrající vlastní hudbu, nýbrž o revivalovou kapelu Motörgang, jež hraje písně kapely Motörhead. A aby toho nebylo málo, tato kapela si zahraje na hlavní stage.
Že jsou revivaly dlouhodobým českým nešvarem, kterého se nedokážeme zbavit, se ví už delší dobu a mnoho hudebních publicistů na to neustále poukazuje – někdy se setkávají ve své snaze o zlepšení situace s úspěchy, někdy se zdá, že jejich kritika revivalů vůbec nedopadá na úrodnou půdu. A když už to vypadá, že se přece jen něco konečně změnilo, okamžitě vás realita vrátí zpět na zem, jako tomu bylo ostatně i v tomto případě.
Lze jen spekulovat o tom, co organizátory dovedlo k tomu, že na festival pozvali revivalovou kapelu a ještě jí umožnili hrát na hlavní stage. Ať už byl důvod jakýkoliv – například nedostatek peněz, protekce kapely, odřeknutý koncert jiné kapely a tak dále – mohli organizátoři dát šanci spíš nějaké kvalitní české nebo slovenské začínající kapele, jež hraje vlastní písně místo toho, aby se snažila přiživit na slávě jiné kapely. Co tak pozvat třeba kapelu Surmata, Arch Of Hell, Tezaura, Ereley, Postcards From Arkham nebo All Ereased a nechat je hrát na hlavní stage místo Motörgang? Je mnoho dobrých kapel, které by si rády zahrály na takovém festivalu a opravdu by si to navíc zasloužily. Jestliže ale budou organizátoři festivalů dávat přednost hudebním náhražkám, nebudeme se moci divit, pokud začne místní metalová scéna upadat a víc a víc kapel zaprodá duši právě revivalům, protože po revivalových kapelách je mnohdy (evidentně) stále větší poptávka než po kapelách, které disponují vlastní tvorbou. Nebo to naopak dopadne tak, že lidé zlomí hůl nad festivaly, protože revivaly nebudou chtít finančně podporovat (a tím pádem i festivaly, jejichž organizátoři dávají revivalům prostor) a místo toho budou raději chodit na koncerty místních kapel a začnou se víc zajímat i o českou metalovou scénu.
Ostatně není ani divu, že se pod příspěvkem na facebooku rozběhla poměrně vášnivá diskuze, v níž rozhodnutí organizátorů mnoho lidí kritizovalo a to občas i poměrně nevybíravě. Je to pochopitelné, protože z lístků, které si lidé koupí, půjde určitá částka i této revivalové kapele, což se pochopitelně nelíbí odpůrcům revivalů. Ano, Lemmy Kilmister je mrtvý a Motörhead si už naživo neposlechneme, ale na tom nic nezmění ani sebelepší revival (a to Motörgang opravdu není), protože originál je vždy jen jeden a nemá smysl platit za náhražku. Stejně tak nemá smysl tvrdit, že hraním revivalové kapele se někomu snažíte vzdát poctu.
Možná, že jde v tomto případě částečně i o určitou sázku na jistotu, protože konkrétně Motörgang již v roce 2016 hráli na festivalu Metalfest, když odřekla účast kapela Rock’n’roll Army. Což o to: Když nečekaně odřekne koncert nějaká kapela a vy musíte narychlo sehnat náhradu, přičemž revival je jako jediný ochotný a schopný v tuto chvíli ihned zastoupit, ještě by se to pochopit dalo (ačkoliv v tomto případě se o odřeknutí koncertu původní kapely organizátoři dozvěděli dokonce snad už v říjnu). Pokud ale žádná kapela účast neodřekne příliš pozdě na to, abyste našli alespoň trochu kvalitní kapelu, která hraje vlastní tvorbu, určitě není zrovna košer pozvat si revival a to ještě navíc na hlavní stage.
Opravdu stojí za to finančně podporovat (většinou mizerné) náhražky kapel, jenž v mnoha případech stále ještě fungují a aktivně i víckrát do roka hrají i v ČR nebo na Slovensku (například revivaly kapely Nightwish, která má teď sice přestávku, ale předtím hrála v ČR i třikrát ročně)? Jedinou pozitivní věcí na tom všem je snad to, že lidé z této zprávy nebyli vůbec nadšení, což snad značí určitý posun k lepšímu, co se týče vkusu a přístupu Čechů k hudbě. 

Pro zvětšení klikněte na obrázek

A reakce?











0 komentářů:

Okomentovat