úterý 1. srpna 2017

Glosa: Zpěvák nebo boxovací pytel? V České republice v tom není rozdíl

Možná jste už postřehli, co se stalo během letošního ročníku festivalu Rockfest Dačice, který se konal ve dnech 28. a 29. července – totiž že frontman kapely Hentai Corporation (Radek Škarohlíd) dostal přímo během vystoupení pěstí od metrákového plešatého „slušného Čecha“ a ochranka… Ochranka nejen, že se ani nepokusila útočníkovi zabránit v tom, aby se dostal na pódium, jak by to mělo být, ale nakonec se ještě jala onoho nebohého znepokojeného občana chránit před pološílenými členy kapely, kteří se společně s jejich neméně šíleným manažerem jen tak producírovali po pódiu ozbrojeni nebezpečně vypadajícími hudebními nástroji (a kdo ví, jestli ještě někde neměli schované sebevražedné vesty). Kapela byla nakonec odvedena ochrankou do zákulisí a po tom, co jí organizátoři vypověděli smlouvu, byla vyvedena z celého areálu, aby náhodou nemohla týrat ty účastníky festivalu, kteří její nelítostný útok přežili (včetně Adolfa a Evy, obávám se :-( ). Nejvtipnější na tom je, že kapela na Rockfestu v Dačicích hrála již v roce 2015, žádné problémy nebyly a organizátor musel minimálně díky tomu vědět, že jde o kapelu poměrně výstřední. Jenže včera není dnes a organizátor se zřejmě rozhodl, že slušný občan má vždy pravdu a povinností skupiny, je mu vždy ustoupit případně se rovnou nechat zfackovat.
Část incidentu, jemuž předcházelo pár provokativních prohlášení Radka Škarohlída, byla dokonce zaznamenána na videu, jenž bylo zveřejněno na youtube, a o události psaly například i Novinky.cz, přičemž si zřejmě každý dovede představit tu diskuzi pod článkem (nápověda: bylo to jako v přímém přenosu sledovat účastníky festivalu a to, co si mysleli nebo rovnou řekli – holt se toho festivalu zjevně účastní přesně ti lidé, kteří jinak chodí diskutovat na Novinky). Mě osobně by dost zajímalo, jak by mí „věčně znepokojení spoluobčané“ snášeli například Mozarta – v dnešní době je to sice asi nejoblíbenější klasický skladatel, ale ne všechny jeho skladby jsou pro širokou veřejnost snadno stravitelné a navíc to byla velmi výstřední osoba, takže si umím představit, jaký ohlas by u „slušných Čechů“ měl v dnešní době. Přehnané? Inu řekněme jen, že to byl právě Mozart, kdo napsal skladbu „Leck mich im Arsch“, což by se dalo přeložit asi jako „vyliž(te) mi prdel“, což už je snad dostatečný doklad o tom, jak výstřední Mozart byl (stejně tě mám ráda, Wolfi).
Na druhou stranu: Dobře pro kapelu, protože z nepříjemného incidentu se nakonec stala zajímavá reklama vzhledem k tomu, kolik pozornosti se kapele v krátké době dostalo. „Slušní Češi“ sice objevili něco nového, na co by po EU, uprchlících, „pražské kavárně“, „sluníčkářích“, „multikulti“ a „Makrele“ mohli nadávat, ale je zjevné, že i takové věci se dají v dobré obrátit. Ostatně ne všichni Češi, kteří se o kapele dozvěděli až teď, jsou takoví zoufalí burani, aby kapelu použili jako téma k diskuzi o tom, jak moc „nás ta západní demokracie ubíjí“ (to není vtip ani nadsázka – podobné komentáře lze najít v různých internetových diskuzích) a výsměch je mířen spíš na samotné organizátory festivalu, kteří nejen nezvládli situaci, ale sami sebe a svůj festival poškodili, o čemž se může sám kdokoliv přesvědčit třeba na jejich stránce na FB.
I tak je ale potřeba zdůraznit, že není normální, aby si organizátor pozval podruhé na festival kapelu, jejíž bezpečnost není schopný zajistit, a nakonec jí nakonec vypověděl smlouvu, protože se její frontman choval nepřístojně. To si nějakých nepřístojností organizátor nevšiml už při první účasti kapely, nebo nebohého slušného Radka Škarohlída někdo mezitím unesl a vyměnil ho za… sprostého Radka Škarohlída? Holt na normálních festivalech by ochranka chránila kapelu a v případě jejího selhání by organizátor vyjádřil lítost nad její neschopností, zatímco tady je tomu jaksi naopak. Asi jinej gang...
Já se jen divím jedné věci: Kde se do háje hned dvakrát vzala taková kapela jako Hentai Corporation na takovém festivalu, jako je Rockfest Dačice, ve společnosti kapel, jako je třeba Limetal…

 Takto se měla celá událost údajně odehrát...

...Ale všechno zlé je k něčemu dobré, že ano...

 A na závěr nekonečný zdroj smíchu z diskuzí na Novinky.cz:



PS.: S článkem bych přišla již dřív, ale ani já nejsem u počítače pořád. 

0 komentářů:

Okomentovat