čtvrtek 16. listopadu 2017

GLOSA: „Ty na Slavících nebudeš, Brodéne. Sorry jako…“

Předmluva: Od srpna jsem se tu neobjevila a příčinou je takový nedostatek času, že sotva stíhám příležitostně odpovídat přátelům na sociálních sítích. A to ani nevíte o tom množství článků, které jsem chystala a nemohla ze stejného důvodu zveřejnit. Jenže tento blog je zaměřený na hudbu a kulturu obecně, takže pokud se stane něco opravdu důležitého, ten čas si prostě musím najít, abych se mohla vyjádřit – třeba to jednoho dne i někomu k něčemu bude.

 


Předpokládám, že pokud jste se nějak ocitli na tomto blogu a čtete tento článek, zajímáte se alespoň o jedno z témat, o nichž tady nejčastěji píši. Možná vás zajímá metalová hudba, možná vás zajímají Slavíci, možná si občas poslechnete hudbu kapely Sabaton; o všem těchto třech tématech bude řeč právě v tomto článku.
Abyste byli v obraze: Od 3. října lze až do 19. listopadu hlasovat v anketě Český slavík a i tentokrát bylo možné stejně jako i v minulých ročnících poslat hlas Joakimovi Brodénovi, zpěvákovi švédské metalové kapely Sabaton, který je po matce poloviční Čech a má i české občanství. Jenže „ejhle“, dnes se najednou ukázalo, že J. Brodén vlastně soutěžit nemůže, neboť jeho jméno organizátoři bez jediného vysvětlení vyškrtli ze seznamu soutěžících. Dnes, tj. tři dny před ukončením hlasování a devět dní před vyhlašováním výsledků.
Členové skupiny se domnívá, že to bylo zřejmě kvůli obavám organizátorů z toho, že by vyhrál někdo jiný než „božský Kája“ či snad proto, že Joakim je „jen“ Čech, což je samozřejmě také možné. Pokud by se ukázalo, že to byl skutečně tento důvod, bylo by to ještě o to vtipnější, že naším budoucím premiérem bude patrně Slovák, v parlamentu máme polovičního Japonce, který zároveň kdysi kandidoval na prezidenta stejně jako jistá osoba mající mj. rakouské občanství, v senátu máme Syřana a Slavíků se ročně účastní i Ewa Farna, která je poloviční Polka. Ha, vtipné. Proto doufám, že mají jiný, pokud možno pádný, důvod. Napadlo mě i to, že jej možná (jako se to skutečně občas stává), mylně vnímají jako příznivce krajní pravice. Jenže to by se pak nesměl Slavíků účastnit Tomášek Ortelů a spol. či Alešek Brychtů, takže tady pes asi taky zakopaný není. Proto tu už zbývá snad jen jeden možný důvod, a sice to, že Joakim Brodén neovládá dostatečně dobře češtinu. Jenže i to je pěkně hloupý důvod – kolik významných lidí, kteří se zasloužili o vznik Československa/České republiky, případně nějakým způsobem významně pomohli obyvatelům českých zemí, nebyli Češi, či nemluvili dobře Česky. Co Karel IV., oba zakladatelé Sokola (původem Němci) nebo T. G. Masaryk, který hovořil více německy než česky a to z několika důvodů? A co Bedřich Smetana, který také používal často němčinu a češtinu začal v psaném projevu používat až v době, kdy mu bylo 35 let? Hm, že by nakonec snad ani ten jazyk nebyl v případě Joakimovy účasti takovou překážkou? Nebo jsou organizátoři banda nevzdělaných pokrytců neorientujících se v historii, kteří nechtějí mezi účastníky někoho, kdo není „řádný Čech“? Nebo přece jen mohl ohrozit „Gotťáka“?
Tak či onak si pod sebou organizátoři Slavíka pod sebou řežou už delší dobu větev. Ano, Sabaton není tak skvělá kapela a Joakim není zas tak skvělý zpěvák, ale přece jen nejde o talentovou soutěž, kde se hodnotí kvalita, ale o anketu, kde jde o popularitu. Ovšem z marketingového hlediska je tohle rozhodnutí Joakima vyřadit z hlasování už opravdu padlé na hlavu, protože Český slavík se už delší dobou potýká se stále zmenšující se sledovaností a stále méně lidí je ochotných poslat některému ze soutěžících svůj hlas, protože je to zkrátka nezajímá. Účast frontmana Sabaton ale pozornost opět začala přitahovat a byla to jedna z mála příležitostí (či přinejmenším možností se inspirovat), jak skomírajícího opeřence resuscitovat. Zatím to ale spíš vypadá, že jedinou možnou změnou bude zavedení kategorie „Slavík post mortem“, aby příznivci Karla Gotta měli důvod anketu sledovat i po jeho úmrtí.


OPRAVA (16. 11. v 18:45):
Podle informací z FB stránek festivalu Masters Of Rock byl Joakim vyškrtnut už 14. listopadu a zdůvodněno to bylo tím, že došlo ke změně pravidel: Nyní jež nestačí, aby účastník měl české občanství, ale je nutné, aby působil na domácí scéně. No a vzhledem k tomu, že Joakim s kapelou Sabaton na české scéně působí, lze zřejmě s klidným srdcem říct, že Český slavík je prostě jen takové šidítko pro ty české muzikanty, kteří víří vody pouze na tom českém rybníčku. Tedy pokud se opravdu neobávali toho, že by nakonec Joalim předstihl Gotta...


0 komentářů:

Okomentovat